Nog veel vragen, maar Kamer steunt ‘app-wet’

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Een meerderheid in de Tweede Kamer staat achter de wet die de ‘corona-app’ regelt. In een Kamerdebat werden nog wel veel kritische vragen gesteld, maar het is duidelijk dat minister De Jonge steun krijgt van een meerderheid.

Opzet van de corona-app is dat mensen een bericht krijgen als ze in de buurt zijn geweest van iemand die besmet is met het coroavirus. Dat moet verdere verspreiding van het virus voorkomen. De app wordt op grote schaal getest en minister De Jonge is met een wetsvoorstel gekomen om het systeem landelijk in te voeren.

Gebrek aan testen

Veel partijen benadrukten dat het goed is om bij de verspreiding van de pandemie gebruik te maken van digitale middelen, maar bijna de hele Kamer maakt zich ook zorgen over het gebrek aan testen. “Wat moeten mensen doen, die via de app een melding krijgen dat ze in de nabijheid van een besmet iemand zijn geweest en die zelf geen klachten hebben?” vragen veel Kamerleden zich af.

Minister De Jonge heeft juist gisteren nog eens gezegd dat in principe alleen mensen met klachten zich moeten laten testen, omdat er nu niet genoeg capaciteit is om meer te doen. Veel Kamerleden zeiden in het debat dat de app er niet toe mag leiden dat mensen met een app zich wel kunnen laten testen en mensen zonder app niet.

In deze video leggen we uit hoe de app werkt:

Waarborgen tegen misbruik

Het overgrote deel van de Kamer waardeert de juridische waarborgen in de wet om misbruik van de app te voorkomen: deelname is niet verplicht en mensen mogen ook niet onder druk worden gezet om alsnog mee te doen. Een deel van de Kamer wil nog strengere waarborgen op dat punt. Op die manier zou moeten worden voorkomen dat bijvoorbeeld werkgevers of sportclubs werknemers of leden aansporen de app alsnog te downloaden.

De Kamer onderstreepte dat ‘menselijk’ bron- en contactonderzoek belangrijk blijft en verder moet worden uitgebouwd. Ook zijn er nog veel kritische kanttekeningen bij het mogelijk grote aantal “vals-positief-meldingen” en over de volgens sommigen te magere afspraken met Google en Apple over het gebruik van de gegevens.

Hoe groot de meerderheid is die De Jonge steunt, is nog niet duidelijk. Maar behalve de regeringspartijen lijken in elk geval PvdA en SGP voor de wet te stemmen. De PvdA geeft het kabinet “het voordeel van de twijfel”.

Ook Eerste Kamer moet de wet nog steunen

Sommige partijen twijfelen en PVV, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en Van Haga zijn mordicus tegen de wet. De PVV wil eerst meer onderzoek naar de effectiviteit van de app. Zolang dat niet is gedaan, zal de partij de wet niet steunen. Forum voor Democratie vindt de app een “absurd idee, dat nooit gaat werken”. Volgens Forum zijn er allerlei technische bezwaren en is ook de privacy in het geding. De Partij voor de Dieren stelt dat de app te gehaast tot stand is gebracht en niet proportioneel is.

Als de Tweede Kamer de wet heeft aanvaard, moet ook nog de Eerste Kamer zich er nog over buigen. Het was eerder de bedoeling dat de wet op 1 september zou ingaan, maar dat wordt dus niet gehaald.

Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2346441-nog-veel-vragen-maar-kamer-steunt-app-wet.html