‘TikTok gaat in zee met Amerikaans softwarebedrijf Oracle’

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Het Chinese bedrijf ByteDance heeft voor zijn videoapp TikTok in de VS een overeenkomst gesloten met softwarebedrijf Oracle. Dat melden Amerikaanse media op basis van bronnen. Oracle en TikTok waren nog niet beschikbaar voor bevestiging.

Een bron zegt tegen persbureau Reuters dat de videoapp niet wordt verkocht aan Oracle, maar dat het softwarebedrijf de data van Amerikaanse gebruikers zal beheren. Welke delen van TikTok in handen blijven van ByteDance en investeerders na de herstructurering die daarvoor nodig is, is nog niet duidelijk. De broncode van de app wordt in elk geval niet vrijgegeven aan Amerikaanse bedrijven, meldt de Chinese staatstelevisie.

Eerder vannacht maakte Microsoft bekend dat ByteDance het voorstel van dat bedrijf had afgeslagen. Details over het afketsen van die overname werden niet bekendgemaakt.

“We zijn ervan overtuigd dat ons voorstel goed was voor de TikTok-gebruikers en onze nationale veiligheid verzekerde”, liet het Amerikaanse softwarebedrijf weten. “We zouden aanzienlijke veranderingen hebben doorgevoerd om de beste beveiliging, privacy, online veiligheid en bestrijding van desinformatie mogelijk te maken. We zien graag hoe de dienst zich ontwikkelt op deze belangrijke gebieden.”

Druk van Trump

De Amerikaanse president Trump sommeerde ByteDance voor half september TikTok aan een Amerikaanse partij te verkopen, omdat hij ervan overtuigd is dat er makkelijk informatie over gebruikers kan worden doorgespeeld aan de Chinese overheid. ByteDance ontkent dat.

ByteDance moet voor de overname met Oracle de toestemming hebben van de Amerikaanse en Chinese overheid. Het is niet bekend of de regering-Trump akkoord zal gaan met deze constructie.

TikTok is de eerste socialemedia-app uit China met groot succes in het Westen. In Nederland telt de app zo’n 3,5 miljoen gebruikers, in Amerika 100 miljoen.

Kijkt China mee met jouw TikTok? NOS Stories deed er onderzoek naar:

Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2348181-tiktok-gaat-in-zee-met-amerikaans-softwarebedrijf-oracle.html