Meer dan de helft (58 procent) van alle meisjes en vrouwen tussen de 15 en 25 jaar oud wereldwijd is slachtoffer van online intimidatie. Die conclusie trekt hulporganisatie Plan International na onderzoek onder ruim 14.000 meisjes en jonge vrouwen uit 31 landen.
De hulporganisatie bevroeg meisjes en vrouwen in onder meer Australië, Brazilië, Nederland en de Verenigde Staten. Veel meisjes voelen zich bedreigd, bijvoorbeeld door denigrerende opmerkingen of dreigementen over verkrachting of het versturen van pornografische beelden. Volgens Plan International neemt de intimidatie toe als ze zich uitspreken over vrouwenrechten, politieke kwesties of feminisme.
Ook in Nederland geeft 58 procent van de ondervraagde meisjes aan weleens lastiggevallen te worden op sociale media.
Blijvend effect
Plan zegt dat online intimidatie een blijvend effect heeft. Meisjes en vrouwen geven in het onderzoek aan dat het effect heeft op het zelfvertrouwen en een gevoel geeft van onveiligheid. Bij sommigen leidt het tot mentale en fysieke klachten als stress en slapeloosheid.
Als gevolg van online intimidatie stopt 13 procent met het delen van hun mening op sociale media, blijkt uit het onderzoek. 12 procent past de manier waarop ze zich uiten aan, acht procent stopt helemaal met het socialemediaplatform waarop ze zijn lastiggevallen. De meeste intimidatie komt voor op Facebook, gevolgd door Instagram, WhatsApp, Snapchat en Twitter.
“Online intimidatie legt meisjes wereldwijd het zwijgen op”, zegt directeur Garance Reus-Deelder van de Nederlandse Plan-afdeling. “En dat terwijl juist het internet zoveel kansen biedt voor meisjes om hun stem wel te kunnen laten horen.”
Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2351025-meisjes-en-jonge-vrouwen-vaak-slachtoffer-van-online-intimidatie.html