Homogemeenschap kaapt bij rechtsextremisten populaire hashtag #ProudBoys

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

De hashtag #ProudBoys is afgelopen weekend overgenomen door de lhbti-gemeenschap op sociale media. De hashtag werd eerst gebruikt om posts over de Proud Boys, een rechtsextremistische organisatie in de Verenigde Staten, te delen. Nu worden er bijna alleen maar positieve boodschappen over liefde in de homogemeenschap gedeeld.

De hashtag is sinds zaterdagavond trending op Twitter. Het lijkt erop dat het overnemen van de hashtag een reactie is op het nieuws over de Proud Boys van afgelopen week.

De Proud Boys kwamen in het nieuws omdat ze genoemd werden in het televisiedebat tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Democratische rivaal Joe Biden. Trump werd door moderator Chris Wallace gevraagd of hij afstand wilde nemen van gewelddadige milities en hen wilde vragen te stoppen met geweld. Biden noemde daarbij als voorbeeld de Proud Boys. Trump reageerde met de oproep aan de Proud Boys: “Stand back and stand by”, ofwel “houd jullie gedeisd en blijf paraat”. De groep voelde zich juist gesteund door de Amerikaanse president.

Dit is wat Trump precies zei:

Zaterdag is de hashtag ‘gekaapt’ door de lhbti-gemeenschap. Er worden foto’s en video’s gedeeld van homostellen, bruiloften en regenboogvlaggen. Ook worden er memes, grappig bedoelde plaatjes met teksten, gepost. “Laten we deze hashtag over liefde laten gaan, niet over haat”, schreef Bobby Berk, een van de presentatoren van de populaire Netflix-show Queer Eye, gisteren bij een foto van zijn man en hemzelf.

Ook het officiële Twitteraccount van het Canadese leger in de VS twitterde mee met de hashtag: daar werd een foto gedeeld van een militair die zijn partner kust, met emoji’s van de Canadese vlag en een regenboogvlag.

Veel mensen spreken hun steun uit voor de actie. De leider van de Proud Boys, Enrique Tarrio, snapt echter niet wat de homogemeenschap hiermee wil bereiken. “Ik vind het hysterisch. Dit is niet beledigend voor ons. Het is geen belediging. We zijn niet homofoob”, zegt hij tegen CNN. “Het maakt ons niet uit met wie mensen naar bed gaan. Ze denken dat dit ons boeit. Dat doet het niet.”

Ook vindt Tarrio dat de hashtag nu op de verkeerde manier gebruikt wordt. “Een van hun boodschappen is dat ze ons het zwijgen willen opleggen. Maar wanneer je andere mensen probeert te overstemmen, ben je niet progressief bezig.”

Tegen immigratie, voor wapens

De Proud Boys is een rechtsextremistische beweging waarvan de leden openlijk wapens dragen en geweld niet schuwen. De groep omschrijft zichzelf als een ‘pro-Westerse en broederlijke’ organisatie. Ze zijn tegen immigratie, voor de wapenwet en staan voor de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw. Ook in andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, Canada en Australië, zijn de Proud Boys actief.

De beweging werd in 2016 opgezet door Gavin McInnes, een van de oprichters van Vice Media. McInnes vernoemde de groep naar het lied Proud of Your Boy uit de Disney-film Aladdin. Hij stapte na twee jaar uit de groep, naar eigen zeggen omdat de leden van de organisatie zich vooral keerden tegen niet-witte mensen, terwijl hij zich vooral hard wilde maken voor de ‘westerse waarden’.

In augustus 2017, bij de zogenoemde Unite the Right-rally in Charlottesville, kregen de Proud Boys meer bekendheid. Bij die betoging, waar ook neonazi’s op afkwamen, kwam een vrouwelijke tegendemonstrant om het leven toen een rechtsextremistische betoger met een auto inreed op de menigte. Ook raakte een aantal aanwezigen zwaargewond.

Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2351039-homogemeenschap-kaapt-bij-rechtsextremisten-populaire-hashtag-proudboys.html