Privacywaakhond waarschuwt: zet camera slimme deurbel niet zomaar aan

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Deurbellen met een ingebouwde camera mogen niet zomaar worden opgehangen richting buren of de openbare weg, waarschuwt de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens marktonderzoeker Multiscope heeft een half miljoen huishoudens inmiddels zo’n slimme deurbel. “Maar ik wil al die eigenaren wel waarschuwen: maak geen opnames van de openbare weg”, zegt AP-bestuurslid Katja Mur.

Veel slimme deurbellen, zoals de Ring-deurbel van Amazon en de Nest Hello van Google, bieden de mogelijkheid om alle beelden op te nemen. Gebruikers krijgen dan niet alleen een melding als iemand aanbelt, maar ook als er bijvoorbeeld beweging te zien is.

Zo min mogelijk

“Als een camera richting buren of de openbare weg staat, mag dat niet zomaar”, zegt Mur. Mensen moeten hun best doen om zo min mogelijk de openbare weg of het huis van hun buren te filmen, tenzij ze goede reden hebben om dat wel te doen.

Als je bijvoorbeeld altijd de voordeur van je overburen of die van het huis naast je filmt, is dat een ernstige privacy-inbreuk, stelt Mur. “Je ziet dan alles: ook als iemand boos de deur achter zich dichtslaat na een ruzie.”

Als er bijvoorbeeld is ingebroken, kan dat een reden zijn om tijdelijk wel de openbare weg te filmen, zegt Mur. “Maar als die situatie is opgelost, moet je daar weer mee ophouden.”

Zelfs als een slimme deurbel alleen wordt geactiveerd als je op de bel drukt, moet je rekening houden met privacy: je moet dan duidelijk aangeven dat iemand die aanbelt, kan worden gefilmd.

Zichtbaar

Ring, een van de populaire verkopers van slimme deurbellen, zegt in een reactie zijn klanten aan te moedigen “ervoor te zorgen dat hun apparaat zichtbaar is, zodat gasten weten dat ze op video worden vastgelegd”. Bij de camera worden stickers geleverd om dat duidelijk te maken.

“We raden kopers sterk aan om de privacy van hun buren te respecteren en alle toepasselijke wetten na te leven bij het instellen van hun apparaat”, laat het bedrijf weten in een reactie. Ook kunnen gebruikers instellen op welke gebieden de camera reageert, en zo de openbare weg uitsluiten.

Google meldt in een reactie dat de Nest-camera’s standaard niet altijd filmen, en dat gebruikers dat zelf moeten instellen. “Als je besluit die functie in te schakelen, ben je er zelf verantwoordelijk voor dat je je aan de wet houdt. Wel bieden we bij het inschakelen een aantal artikelen aan om te helpen dit op een verstandige manier te doen”, laat een woordvoerder weten.

Goed gesprek

Wie ongevraagd wordt gefilmd door zijn buren, kan het beste het gesprek aangaan, stelt Mur. Als dat niet werkt, kan een melding worden gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens, of een rechtszaak worden gestart.

Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2351161-privacywaakhond-waarschuwt-zet-camera-slimme-deurbel-niet-zomaar-aan.html