Eerste cryptobedrijf goedgekeurd door DNB, toezicht moet witwassen tegengaan

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Voor het eerst heeft De Nederlandsche Bank (DNB) een cryptobedrijf een vergunning verleend. AMDAX, een bedrijf dat helpt bij het handelen in cryptomunten, is de eerste die voldoet aan de overheidsregels.

Sinds mei is registratie bij DNB van alle bedrijven die in Nederland diensten leveren voor het wisselen of opslaan van cryptomunten verplicht. Het toezicht is voornamelijk bedoeld om witwassen via cryptomunten zoals bitcoins tegen te gaan. Om zich te kunnen registreren, moeten bedrijven onder meer aangeven waar hun klanten het ingelegde geld vandaan hebben.

Transparant

AMDAX hoopt als eerste bedrijf met een DNB-registratie dat cryptomunten breder worden geaccepteerd als betrouwbare investering. Het bedrijf wijst erop dat investeerders met interesse voor bitcoins voorheen hun heil moesten zoeken tot ongereguleerde markten.

“Bitcoin en andere cryptovaluta worden vaak ten onrechte geassocieerd met criminaliteit, terwijl bitcoin juist erg transparant is. De markt heeft dus behoefte aan wettelijke kaders, zoals die van DNB”, zegt Lucas Wensing van het bedrijf.

Anti-witwas

Sinds 21 mei vallen cryptobedrijven in Nederland onder nieuwe Europese anti-witwasrichtlijnen. Bedrijven moeten hierdoor alle transacties in de gaten houden om te kijken of er niets ongebruikelijks tussen zit dat kan wijzen op witwassen of het financieren van terrorisme. Ook moeten ze onderzoek doen naar hun klanten.

De registratie kost eenmalig 5000 euro. Daarbovenop komen kosten voor het jaarlijkse toezicht, deze worden verdeeld over de bedrijven zelf.

Sommige bedrijven kozen ervoor om uit Nederland te vertrekken om het toezicht van DNB te ontwijken, zoals Deribit dat naar Panama vertrok. Andere bedrijven kozen voor registratie. Van de 75 bedrijven die in mei hadden aangegeven een vergunning nodig hebben, hebben zich 48 uiteindelijk aangemeld. AMDAX is hiervan het eerste bedrijf dat is goedgekeurd.

Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2351358-eerste-cryptobedrijf-goedgekeurd-door-dnb-toezicht-moet-witwassen-tegengaan.html