YouTube verwijdert kanaal van rapper en complotdenker Lange Frans

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

YouTube heeft het kanaal van rapper en complotdenker Lange Frans verwijderd. Hij zou herhaaldelijk de richtlijnen van YouTube hebben geschonden.

Waarschijnlijk is het verwijderd, omdat YouTube sinds vorige week harder optreedt tegen video’s die complottheorieën verspreiden en oproepen tot geweld. Het bedrijf hanteert de regel dat als iemand drie keer binnen een bepaalde tijd de regels overtreedt, het kanaal offline gaat.

Volgens de rapper heeft het te maken met de uitzending van Zondag met Lubach van afgelopen zondag. Arjen Lubach liet daarin zien dat Lange Frans een complotdenker is die bijdraagt aan de verspreiding van complottheorieën. Hij gelooft onder meer dat “de elite” en politieke leiders lid zijn van een pedofielennetwerk en kinderen misbruiken. Voor de video’s op zijn kanaal houdt hij gesprekken met mensen die het met hem eens zijn of nog extremere ideeën hebben.

Lubach trok zondag in zijn talkshow van leer tegen de algoritmen die socialemediabedrijven gebruiken. Hij sprak over een “fabeltjesfuik”, waarin mensen al snel terechtkomen als ze hun informatie alleen van sociale media zoals YouTube en Facebook halen.

Door de algoritmen die daarachter zitten, krijgen mensen vooral informatie en filmpjes te zien die aansluiten op hun interesse. Die zijn daardoor eenzijdig en worden ook steeds extremer, omdat de mens nou eenmaal houdt van sensatie en omdat de sociale media hun geld verdienen door zoveel mogelijk filmpjes aan de man te brengen, betoogde Lubach.

“De meesten van jullie denken nu, hoop ik: what de f*ck is dit?”, zei Lubach in zijn show. “Dat had ik ook, totdat ik laatst een beetje ben gaan rondklikken op YouTube. Daar zijn heel veel mensen die geloven dat onze realiteit niet klopt.”

Lubach liet vandaag op Twitter weten dat hij censuur ook niet de oplossing vindt.

Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2353192-youtube-verwijdert-kanaal-van-rapper-en-complotdenker-lange-frans.html