Het is rustiger in binnensteden, maar drukker dan bij eerste golf

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Sinds de nieuwe lockdown dinsdag van start ging, is het rustiger in de steden. In Amsterdam, Rotterdam en Den Haag was het voor de aankondiging van de lockdown maandag juist drukker dan een jaar geleden. Maar sinds de aankondiging van het nieuwe pakket maatregelen, inclusief de sluiting van winkels, zakte het aantal parkeertransacties tot 15 à 25 procent onder het gemiddelde van vorig jaar.

Dat blijkt uit cijfers die Parkmobile deelde met de NOS. Dat bedrijf weet dankzij zijn Parkmobile en Park-Line-apps hoeveel van zijn gebruikers in binnensteden parkeren, een belangrijke indicator voor bezoek aan winkel- en centrumgebieden.

Van de 100 gemeenten waarover Parkmobile cijfers aanleverde, was het tot en met donderdag bijna overal rustiger dan vorig jaar, behalve in Ouder-Amstel, Diemen, Tilburg en Schiedam. Maar er zijn wel verschillen met de eerste golf: het is in de meeste steden drukker dan toen. Het verschil is het grootst in Maastricht. In de eerste drie dagen na de sluiting van de kinderdagverblijven en scholen tijdens de eerste golf, was het daar ongeveer een derde rustiger dan in 2019. Dat was van dinsdag tot donderdag slechts 2 procent.

Naar de binnenstad

Maandag was het op veel plekken juist drukker. Vooral in Uden, Etten-Leur en Waalwijk trokken veel meer mensen dan in de dagen ervoor naar de binnenstad. Die drukte nam in de dagen erna enorm af. Dat duidt erop dat mensen nog snel even de binnenstad introkken terwijl de winkels nog open waren.

“We zien dat vanaf het middaguur, toen het nieuws over de lockdown naar buiten kwam, de parkeerdrukte direct toenam”, laat Sjoerd Groot van Parkmobile weten. “Gemiddeld was het een kwart drukker dan een week eerder.”

Openbaar vervoer

Ook TomTom ziet dat het deze week rustiger was in de binnensteden. Dat bedrijf meet hoeveel ander verkeer gebruikers van de navigatiesoftware in de steden tegenkomen. Maar ook dat bedrijf ziet dat het drukker is dan tijdens de eerste lockdown. Ook in de data van TomTom, die het bedrijf met de NOS deelde, is duidelijk te zien dat het maandag drukker was op de weg.

Zowel uit de data van TomTom als die van Parkmobile blijkt niets over drukte van fiets- en voetgangersverkeer in de steden. Volgens Apple, dat zijn navigatiesoftware meelevert met de iPhone, was er dinsdag en woensdag een daling van het aantal gebruikers van het openbaar vervoer, maar was ook die kleiner dan tijdens de eerste golf. Het wandelverkeer liet geen opvallende daling zien.

Ook moet nog blijken hoe druk het in de weekenden wordt. De afgelopen weekenden was het druk in veel binnensteden, ondanks de sluiting van de horeca. De sluiting van niet-essentiële winkels moest die drukte temperen; vandaag moet blijken hoe succesvol die strategie is.

Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2361244-het-is-rustiger-in-binnensteden-maar-drukker-dan-bij-eerste-golf.html