Gab en Parler zijn er voor meningen die op Insta en Twitter niet mogen

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Wat is er gebeurd?

Waarom moet ik dit weten?

Het gaat om platforms die al een tijdje bestaan, maar nu ineens veel populairder zijn. Mensen die het niet eens zijn met het verwijderbeleid van Insta en Facebook, kunnen op Gab en Parler alles zeggen wat ze willen zonder dat dat wordt weggehaald. Dat gaat dan niet alleen om hun mening, maar ook om haatdragende berichten en dingen die oproepen tot geweld.

Veel mensen die het eens zijn met president Trump zitten nu ook op Gab en Parler. En ze vinden het niet oké dat zijn accounts van Instagram, Facebook en Twitter werden gegooid. Volgens die platforms zette Trump mensen aan tot geweld met zijn berichten over de bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten. Dat is een belangrijk gebouw waar de Amerikaanse Eerste en Tweede Kamer zitten.

Op bijvoorbeeld Gab gebeurt dat in een online omgeving die lijkt op sites die je misschien al kent. In dit artikel leggen we je uit hoe dat werkt.

Wat is Gab?

Gab is een Amerikaans platform dat vijf jaar geleden opgericht werd uit protest tegen de sociale media die we kennen. De maker heet Andrew Torba en vindt dat je op bijvoorbeeld Insta en Twitter niet alles mag zeggen. Ook zegt hij dat die platforms je vrijheid van meningsuiting van je afpakken.

Gab ziet er een beetje uit als Twitter. Je kunt er een persoonlijk account aanmaken, korte berichten plaatsen en reageren op anderen. Ook is er een optie om via de site van Gab naar bijvoorbeeld nosstories.nl te gaan. In hetzelfde scherm opent dan een chat voor Gabgebruikers, die daarin praten over de content op nosstories.nl.

Gebruiks van Gab merken dat de server van het platform er soms uitligt. Komt doordat er dan teveel mensen tegelijk naar de site gaan en dat kan de server niet aan. Gab heeft extra serverruimte nodig om ervoor te zorgen dat iedereen die dat wil het platform kan gebruiken. Die extra ruimte moet Gab kopen bij Amazon. Dat techbedrijf zit niet zo te wachten op het platform, omdat gebruikers volgens Amazon haatdragende berichten delen. Ook zijn er bijvoorbeeld extreemrechtse posts en dingen die oproepen tot geweld te zien. Daarom wil Amazone Gab geen extra serverruimte verkopen.

Wat is Parler?

Parler is een beetje vergelijkbaar met Gab. Het werd drie jaar geleden door de Amerikaan John Matze opgezet als alternatief voor Twitter. Naar eigen zeggen is het platform voor alle meningen en zonder censuur.

Het platform is op dit moment niet meer toegankelijk voor gebruikers. Komt door Amazon, dat is het bedrijf dat eigenaar is van de serverruimte van Parler. Amazon heeft de servers nu geblokkeerd en daarom krijg je een melding dat de site niet bereikbaar is. Doet Amazon om dezelfde reden als bij Gab: de berichten op het platform roepen volgens Amazon op tot haat en geweld.

De app van platform Parler downloaden in de Appstore of Google Playstore kan ook niet meer. Komt doordat die techbedrijven Parler eruit gegooid hebben. Volgens Google en Apple doet Parler te weinig om berichten die aanzetten tot haat en geweld te verwijderen.

Lees verder op bron: https://nos.nl/l/2363974