Prototyperaket van SpaceX ontploft wederom bij landing

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Uncategorized

Voor de tweede keer binnen twee maanden is een raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX geƫxplodeerd bij een test.

Prototype SN9 van de Starship-raket vertrok zonder problemen van de lanceerbasis in de Amerikaanse staat Texas. Nadat de herbruikbare raket binnen ongeveer 5 minuten een hoogte van 10 kilometer had bereikt, begon het toestel zoals gepland horizontaal aan een gecontroleerde val naar beneden.

De bedoeling was dat de SN9 in het laatste deel van de test weer verticaal zou draaien, om zo te kunnen landen op de lanceerbasis. Maar de raket draaide na het weer inschakelen van de motoren niet en viel op de grond. Mogelijk is een van de motoren uitgevallen.

Er volgde een flinke knal en vuurbal:

Bij een test in december vorig jaar met een ander prototype – de SN8 – draaide de raket wel, maar kwam hij te hard neer op de grond, waarna er alsnog een ontploffing volgde.

Na dat voorval sprak SpaceX-baas Elon Musk wel van een geslaagde test. Alle benodigde data waren namelijk verzameld. “Mars, here we come!!”, twitterde hij.

De Starship-raket speelt een belangrijke rol in de ambitie van zijn bedrijf en de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA om in de toekomst mensen en vracht naar Mars en naar de maan te vervoeren.

Het is niet duidelijk hoe Musk naar de proef van vandaag kijkt. Hij liet gisteren weten “een tijdje” van Twitter te gaan. SpaceX heeft ook nog niet bericht over de test.

Lees verder op bron: https://nos.nl/artikel/2367110-prototyperaket-van-spacex-ontploft-wederom-bij-landing.html